USM TURUT HASILKAN PELINDUNG MUKA BANTU FRONTLINERS KESIHATAN

Face shield 2

USM PULAU PINANG, 30 Mac 2020 – Universiti Sains Malaysia (USM) melalui kerjasama di antara penyelidik dengan kakitangan pentadbirannya tidak ketinggalan dalam menghasilkan pelindung muka bagi membantu mengatasi kekurangan alat tersebut untuk petugas-petugas barisan hadapan (frontliners) kesihatan menjalankan tugas-tugas membendung penularan wabak COVID-19.

Menurut Dekan Pusat Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik (PPKEE) USM, Profesor Ir. Dr. Mohd Fadzil Ain, USM telah menubuhkan satu pasukan khas bagi menghasilkan pelindung muka berkenaan dengan menggunakan teknik percetakan 3 dimensi (3D) dan bahan asas tertentu yang menepati piawaian standard untuk kegunaan petugas-petugas kesihatan.

Beliau juga berkata, pelindung muka berkenaan dihasilkan bagi menampung penggunaan tinggi alatan itu yang mana sehingga kini difahamkan, frontliners di sekitar negeri ini memerlukan kira-kira 61,000 pelindung muka sepanjang tugas mereka menangani wabak pandemik berkenaan.

Sehingga kini dianggarkan lebih 3,000 pelindung muka telah dihasilkan melalui kerjasama di antara PPKEE, PP Sains Komputer, PP Kejuruteraan Aeroangkasa, PPK Mekanik, CEDEC, MAKERS, PPK Bahan dan Sumber Mineral dan PP Seni.

Teks: Marziana Mohamed Alias (Baca Selanjutnya)

© 2020 - Alumni Development Centre. Universiti Sains Malaysia